BEIUSEANUL Luni, 2018-10-15, 4:53 PM
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Meniu site

Categoriile secţiunii
Actualitate [41]
stiri la zi
Sport [135]
Stiri sportive
Muzica [5]
Stiri muzicale
Beius [8]
Stiri locale
Fermieri [59]
Stiri agricole
Diverse [14]

Mini-chat

Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 10

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Acasă » 2018 » Martie » 30 » E sezonul leurdei. Vezi ce proprietati are!
7:31 PM
E sezonul leurdei. Vezi ce proprietati are!

 Leurda este o plantă perenă, ierboasă, ea apare în primele zile ale primăverii, în pădurile de deal şi munte. În pământ are un bulb de mărimea arpagicului, acoperit cu o tunică întreagă, de culoare albicioasă şi prevăzut cu rădăcini firoase. Tulpina este netedă, cu o înălţime de 20- 40 cm, are la bază două frunze late de 3- 4 cm, cărnoase, lung peţiolate, elliptic - lanceolate, de un verde - intens puternic. Limbul frunzelor este lucios, peţiolul lung, cu două nervuri paralele. Se pot confunda cu frunzele de lăcrămioare, care apar cam în aceeaşi perioadă. Florile sunt mici, albe, dispuse sub formă de umbrelă, grupate câte 5-20 întro inflorescenţă, fiecare floare fiind prevăzută cu câte o mică sepală, făcându-şi apariţia în vârful tulpinii florale pe la mijlocul lunii mai sau în iunie.

Frunzele verzi si proaspete de leurdă se pot consuma în salate, ca atare, sau alături de sfeclă rosie, spanac, castraveţi, fasole, etc; cu maioneză de legume, în piure de urzici, mâncare de verdeţuri- spanac, stevie, etc; unt de verdeturi, paste, etc.
Se întrebuinţează de asemenea ca şi condiment:- frunzele se folosesc proaspete, tăiate mărunt, presărate pe sandviciuri, pe pâinea cu unt sau mărunţite şi nefierte, aromatizând supele, ciorbele şi alte mâncăruri.
Consumul de leurdă are asupra organismului un mare rol depurativ şi diuretic; ea curăţă sângele, ficatul, stomacul şi intestinele, rinichii, vezica, uşurează urinarea, etc.

Pentru beneficii maxime, se recomandă o cură cu frunze verzi de leurdă, timp de 2- 4 sâptămâni. Frunzele verzi, proaspăt culese, au acţiune mai puternică decât cele în stare uscată.

Leurda este bogată în adenozină; acestă substanţă fiind recunoscută de lumea ştiinţifică ca având un rol puternic de reducere a colesterolului, împiedecarea formârii trombilor şi în scăderea tensiunii arteriale.

Sucul de leurdă se obţine din frunzele proaspete; se consumă în cure de 3 săptămâni, luând câte 2 pahare/zi, dimineaţa pe stomacul gol şi după-amiaza, având efecte în combaterea reumatismului degenerativ, mastitei şi nodulilor la sân, precum şi în înlăturarea efectelor nocive ale tutunului, printro acţiune puternic antitoxică.

Se poate prepara prin două moduri:

- se pune o mână de frunze de leurdă tăiate grosier întrun mixer electric, se adaugă 3/4 pahar de apă, se mixează 2-3 minute, apoi se lasă să stea în repaus 15 min. Se filtrează prin strecurătoarea pentru ceai sau tifon, obţinându-se aproximativ 1 pahar de suc cu o culoare verde intensă. Acesta va fi băut întro singură doză, dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru curele mai puternice de curăţare a sângelui se beau 2 pahare de suc de leurdă pe zi: dimineaţa şi seara.

- se taie foarte fin o mână de frunze de leurdă, se pun întrun vas de sticlă sau ceramică, peste care se toarnă 1 pahar de apă câlduţă (dar nici întrun caz fierbinte); se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de 4 ore, apoi se filtrează prin tifon. Se obţine puţin mai mult de un pahar de suc de leurdă, doza care va fi consumată pe stomacul gol, imediat după preparare.

Vin tonic de leurdă: se fierb 1 pumn de frunze, tăiate mărunt cu 1/4 l vin de ţară, doar câteva clocote. Se bea îndulcit cu miere, doar câte o înghiţitură odată, pe parcursul unei zile, timp de 14 zile. Este foarte bun pentru bătrânii cu secreţii pulmonare abundente, care au greutăţi în respiraţie, în tuberculoza pulmonară şi hidropizie.

Tinctura de leurdă: se prepară prin macerarea timp de 10- 12 zile a frunzelor proaspete, mărunţite, ce ocupă 3/4 din înălţimea unui borcan cu filet, în alcool alimentar de 70 grade care trebuie să le acopere. Se închide ermetic, se ţine la căldură şi se agită cu borcanul închis cu filet, de 2- 3 ori/zi, pentru o mai bună extragere a principiilor active.
La încheierea perioadei de macerare, se filtrează, trăgându-se în sticle mici, ce vor fi păstrate închise ermetic, în locuri întunecoase şi răcoroase. Se ia câte 10-15 picături (aprox. 1 linguriţă), de 4 ori/zi în 1/2 pahar apă, în cure de minimum 3 săptămâni.
Esenţa de leurdă: se iau 30 g de frunze strivite de leurdă care se vor macera timp de 10 zile în 250 ml oţet de vin. După filtrare, esenţa obţinută se va folosi pentru frecţiuni în tratarea reumatismelor.

(Surse: reteteculinare.ro, wikipedia.org, kudika.ro, ziarullumina.ro, formula-as.ro si alte surse)

 

Categorie: Diverse | Vizualizări: 70 | Adăugat de: mcteo | Evaluare: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar
Autentificare

Căutare

Calendar
«  Martie 2018  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului

Copyright MyCorp © 2018