Acasă » 2017 » Iulie » 16 » Lavanda
6:48 PM
Lavanda

Lavanda este o planta aromatica cunoscuta si utilizata inca din antichitate.
Romanii foloseau lavanda pentru a-si parfuma baile si se considera ca originea cuvantului “lavandula” vine de la latinescul “lavare”= a spala.


Uleiul volatil, obtinut prin distilarea inflorescentelor proaspete de lavanda si lavandin este produsul principal al acestei plante si are largi utilizari in industria parfumurilor si a produselor cosmetice.
 

RETETE PE BAZA DE LAVANDA

- Tinctura de lavanda
Se obtine prin macinarea partilor aeriene uscate, (poate fi folosita rasnita electrica de cafea pentru cantitati mici), dupa care pulberea obtinuta se pune in borcane care vor fi umplute pana la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. Dupa adaugarea alcoolului peste pulberea de planta, borcanele se inchid ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, agitand din cand in cand continutu pentru o mai buna solubilizare a principiilor active. Dupa trecerea intervalului de timp necesar macerarii, preparatul se filtreaza prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare. Se administreaza pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, cate o lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa.
- Otetul aromatic de lavanda
Intr-o sticla cu gatul larg se pun 10 linguri de lavanda maruntita, peste care se adauga jumatate de litru de otet de mere. Se lasa sa se macereze vreme de 10 zile la temperatura camerei, dupa care se filtreaza. Se foloseste pentru frictionari si comprese.
- Uleiul gras de lavanda
La jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui rafinat se adauga 5 linguri de lavanda uscata si maruntita. Se pune intr-un borcan inchis ermetic si se lasa sa se macereze la soare sau in apropierea unei surse de caldura vreme de 5 zile, dupa care se filtreaza. Uleiul usor aromatizat obtinut se mai pune la macerat cu alte 5 linguri de lavanda vreme de inca 5 zile, dupa care se filtreaza s.a.m.d., pana cand capata un miros foarte puternic de lavanda. Se foloseste pentru masaje si frictionari.
- Bai cu lavanda
Doua maini de lavanda se lasa la macerat in 2 litri de apa, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana seara), dupa care se filtreaza. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca 2 litri de apa clocotita, dupa care se acopera, se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina cele doua extracte, preparatul obtinut fiind adaugat in apa din cada de baie.



Ceaiul de levantica alunga durerile de cap

Infuzia de flori de levantica este recomandata de medici in cazul migrenelor, in cazul afectiunilor cardiace pe sistem nervos, in durerile de stomac, balonari, stari de anxietate si in insomnie.

Pentru a indeparta migrenele si a capata o stare de relaxare si odihna, se folosesc ceaiuri preparate din doua lingurite de flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa un sfert de ceas si se bea apoi fierbinte, indulcit cu miere dupa gust.

Acelasi ceai, dar ceva mai concentrat (5-6 lingurite la o cana) se poate folosi extern, in tratamentul arsurilor superficiale sau in cazul unor rani usoare ca antispetic si cicatrizant.

Infuzii, tincturi, sucuri si otet din levantica

1. Infuzie concentrata din flori uscate: cinci lingurite la o cana de apa clocotita, se foloseste numai extern, pentru spalarea si dezinfectarea ranilor si ulceratiilor;

2. Macerat de flori uscate in alcool: se folosesc 40 de grame de flori uscate la un litru de spirt. Se lasa doua saptamani la temperatura camerei, agitand sticla din cand in cand. Alcoolul rezultat se foloseste pentru spalarea arsurilor, sau pentru comprese puse pe lovituri;

3. Tinctura din flori in alcool: se prepara din 200 de grame de flori uscate de levantica la un litru de alcool alimentar, indoit pe jumatate cu apa distilata; se lasa doar patru zile, agitand vasul; se filtreaza apoi si se foloseste in tratamentul diferitelor afectiuni ale gurii si gatului (gargara); se poate dilua si folosi ca apa de gura;

4. Baie cu levantica: florile uscate se leaga in saculeti de panza; doi-trei saculeti de panza se scufunda in apa fierbinte din cada de baie, baia capatand astfel efecte tonice si revigorante datorita uleiurilor volatile care se degaja;

5. Amestec de infuzie, ulei si tinctura: se prepara o infuzie concentrata din flori de levantica, la care se adauga cateva picaturi de ulei de lavanda si cateva picaturi de apa colonie din lavanda; preparatul obtinut se foloseste pentru frectii, care au efect reconfortant;

6. Infuzie din 40 de grame de flori la un litru de apa clocotita: infuzia se foloseste la clatirea parului, indeparteaza matreata si opreste caderea parului;

7. Macerat in ulei: 25 de grame de flori de levantica se lasa la soare cateva zile intr-un vas cu un litru de ulei de masline; cu uleiul obtinut si strecurat se ung eczemele, cosurile acneice, ulceratiile pielii;

8. Suc de frunze proaspete: are efecte insecticide si este folosit si in cazul muscaturii de vipera;

9. Apa de toaleta: se amesteca 100 de grame de flori cu jumatate de litru de apa clocotita si jumatate de litru de alcool concentrat; se lasa opt zile, dupa care se adauga o lingura de otet; se foloseste ca dezodorizant si ca lotiune impotriva acneei;

10. Otet parfumat: 200 de grame de flori de levantica se lasa doua saptamani intr-un litru cu otet de vin; otetul rezultat are efecte insecticide.

Categorie: Fermieri | Vizualizări: 60 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar
Adresa
Beius
Romania
Long Community, Budureasa



+0766 754 790 beiuseanul@gmail.com
Harta
sample map