Acasă » 2016 » Martie » 21 » Leurda
11:52 AM
Leurda

 Leurda este o planta perena, ierboasa, apare in primele zile ale primaverii, in padurile de deal si munte. In pamant are un bulb de marimea arpagicului, acoperit cu o tunica intreaga, de culoare albicioasa si prevazut cu radacini firoase. Tulpina este neteda, cu o inaltime de 20- 40 cm, are la baza doua frunze late de 3- 4 cm, carnoase, lung petiolate, elliptic - lanceolate, de un verde - intens puternic.  Limbul frunzelor este lucios, petiolul lung, cu doua nervuri paralele. Se pot confunda cu frunzele de lacramioare, care apar cam in aceeasi perioada. Florile sunt mici, albe, dispuse sub forma de umbela, grupate cate 5- 20 intr-o inflorescenta, fiecare floare fiind prevazuta cu cate o mica sepala, facandu-si aparitia in varful tulpinii florale pe la mijlocul lunii mai sau in iunie.

 Leurda este unul dintre vestitorii primaverii, care inunda suprafata solului cu petece de culoare verde intens inca din luna martie, imediat dupa ghiocei. Se intalneste in toata Europa de Est si in Caucaz, prin flora spontana din zonele de deal si de munte, preferand tufisurile si padurile umede si umbroase, cu frunzis putrezit, asternut pe soluri afanate, bogate in humus si slab acide. Pana in prezent nu a putut fi cultivata, fiind o specie eminamente salbatica. 

 Leurda contine ulei eteric, levuloza, combinatii sulfurate, adenozina, oligoelemente, carotenoizi, etc. In plus, contine vitaminele A, C, complexul de vitamina B si saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, etc. 

 Frunzele verzi si proaspete de leurda se pot consuma in salate, ca atare, sau alaturi de sfecla rosie, spanac, castraveti, fasole, etc; cu maioneza de legume, in piure de urzici, mancare de verdeturi- spanac, stevie, etc; unt de verdeturi, paste, etc. 
 Se intrebuinteaza de asemenea ca si condiment:- frunzele se folosesc proaspete, taiate marunt, presarate pe sandviciuri, pe painea cu unt sau maruntite si nefierte, aromatizand supele, ciorbele si alte mancaruri. 
 

 Consumul de leurda are asupra organismului un mare rol depurativ si diuretic; ea curate sangele, ficatul, stomacul si intestinele, rinichii, vezica, usureaza urinarea, etc. 

 Pentru beneficii maxime, se recomanda o cura cu frunze verzi de leurda, timp de 2- 4 saptamani. Frunzele verzi, proaspat culese, au actiune mai puternica decat cele in stare uscata. 

 Leurda este bogata in adenozina; acesta substanta fiind recunoscuta de lumea stiintifica ca avand un rol puternic de reducere a colesterolului, impiedecarea formarii trombilor si in scaderea tensiunii arteriale.

 Consumul de leurda favorizeaza circulatia cerebrala si previne sclerozarea vaselor de sange. Regleaza tensiunea, avand efect vasodilatator si ajuta la mentinerea presiunii sangvine normale. Neutralizeaza radicalii liberi din sange, ajuta la vindecarea reumatismului si stagneaza procesul de imbatranire. 

 

 Sucul de leurda se obtine din frunzele proaspete ale plantei; se consuma in cure de 3 saptamani, luand cate 2 pahare / zi, dimineata pe stomacul gol si dupa-amiaza, avand efecte in combaterea reumatismului degenerativ, mastitei si nodulilor la san, precum si in inlaturarea efectelor nocive ale tutunului, printr-o actiune puternic antitoxica.

 Se poate prepara prin doua moduri:

- se pune o mana de frunze de leurda taiate grosier intr-un mixer electric, se adauga 3/4 pahar de apa, se mixeaza 2-3 minute, apoi se lasa sa stea in repaus 15 min. Se filtreaza prin strecuratoarea pentru ceai sau tifon, obtinandu-se aproximativ 1 pahar de suc cu o culoare verde intensa. Acesta va fi baut intr-o singura doza, dimineata, pe stomacul gol. Pentru curele mai puternice de curatare a sangelui se beau 2 pahare de suc de leurda pe zi: dimineata si seara.

- se taie foarte fin 1 mana de frunze de leurda, se pun intr-un vas de sticla sau ceramica, peste care se toarna 1 pahar de apa calduta (dar nici intr-un caz fierbinte); se lasa la macerat, la temperatura camerei, timp de 4 ore, apoi se filtreaza prin tifon. Se obtine putin mai mult de un pahar de suc de leurda, doza care va fi consumata pe stomacul gol, imediat dupa preparare.

 

 Vin tonic de leurda: se fierb 1 pumn de frunze, taiate marunt cu 1/4 l vin de tara, doar cateva clocote. Se bea indulcit cu miere, doar cate o inghititura o data, pe parcursul unei zile, timp de 14 zile. Este foarte bun pentru batranii cu secretii pulmonare abundente, care au greutati in respiratie, in tuberculoza pulmonara si hidropizie. 

 

Tinctura de leurda: se prepara prin macerarea timp de 10- 12 zile a frunzelor proaspete, maruntite, ce ocupa 3/4 din inaltimea unui borcan cu filet, in alcool alimentar de 70 grade care trebuie sa le acopera. Se inchide ermetic, se tine la caldura si se agita cu borcanul inchis cu filet, de 2- 3 ori / zi, pentru o mai buna extragere a principiilor active. 
 La incheierea perioadei de macerare, se filtreaza, tragandu-se in sticle mici, ce vor fi pastrate inchise ermetic, in locuri intunecoase si racoroase. Se ia cate 10-15 picaturi ( aprox. 1 lingurita ), de 4 ori / zi in 1/2 pahar apa, in cure de minimum 3 saptamani. 
 

 Esenta de leurda: se iau 30 g de frunze strivite de leurda care se vor macera timp de 10 zile in 250 ml otet de vin. Dupa filtrare, esenta obtinuta se va folosi pentru frectiuni in tratarea reumatismelor.

Surse: reteteculinare.ro, wikipedia.org, kudika.ro, ziarullumina.ro, formula-as.ro

Categorie: Fermieri | Vizualizări: 131 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar
Adresa
Beius
Romania
Long Community, Budureasa



+0766 754 790 beiuseanul@gmail.com
Harta
sample map