Acasă » 2016 » Iulie » 9 » Modificari la Legea 544
3:48 PM
Modificari la Legea 544

Guvernul îndeamnă administrația să folosească cu prioritate comunicarea online a informațiilor de interes public.

 Pentru a impulsiona administrația să publice din oficiu informații de interes public sau, la cerere, să comunice cât mai mult în mediul online, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a inițiat modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public normelor metodologice.
 Proiectul de modificare inițiat de MCPDC stabilește, ca răspuns la numeroase situații din practică în care instituțiile solicitau sume prohibitive pentru a pune la dispoziție cetățenilor informații de interes public, un reper maximal pentru costul copierii unei pagini din documentele de interes public solicitate, raportat la 0,005 din salariul minim, insistând însă ca informațiile să fie cu prioritate afișate în mod pro-activ pentru informarea publicului pentru evitarea perceperii unor sume de la solicitant. Legislația în materia transparenței adresează un drept fundamental al cetățenilor.

 ”Informațiile solicitate vor fi comunicate pe suportul dorit de solicitant, în toate cazurile când este posibil, fiind descurajată astfel practica condiționării comunicării răspunsului pe format de hârtie, cu un cost în sarcina solicitantului. În cazul în care informația publică este solicitată pe hârtie, este stabilită modalitatea de calcul a costului serviciului de copiere, care nu poate depăși 0,05% din salariul minim pe economie calculat per pagină. De asemenea, se introduce posibilitatea achitării acestor costuri și prin alte sisteme de plată, nu doar în numerar”, a declarat în timpul ședinței de Guvern ministrul Violeta Alexandru.  (Sursa: comunicat de presa - prefectura Bihor)
 

Categorie: Actualitate | Vizualizări: 295 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar