Romanii prefera cozonacul - 3 Mai 2016 - Blog - Beiuseanul

Blog

Acasă » 2016 » Mai » 3 » Romanii prefera cozonacul
8:33 AM
Romanii prefera cozonacul

 Patiserii români produc în perioada Sărbătorilor Pascale aproximativ 7 - 7,5 milioane de cozonaci, iar anul acesta nu a făcut excepţie. În jur de 10% din producţia totală de cozonaci pleacă la export în toate colţurile lumii.

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase ROMPAN, spune că nu doar românii apreciază cozonacul tradiţional românesc, ci şi străinii, pentru că mai bine de 750.000 de cozonaci ajung în perioada Paştelui în afara ţării: ``Exportul merge foarte bine pentru că aproape 10% din producţie merge în afară şi nu doar în zonele unde sunt comunităţi de români, respectiv Italia sau Spania, ci şi în Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA``.

Potrivit acestuia, preţurile au rămas neschimbate faţă de anul trecut: de la 5 lei pentru un cozonac simplu, până la 40 - 50 de lei, în funcţie de gramaj şi umplutură.

 Preşedintele ROMPAN afirmă că există o cerere tot mai mare pe cozonacii tradiţionali realizaţi pe reţete consacrate, dar acestea nu pot face faţă consumului. Potrivit acestuia, în prezent există peste 70 de reţete tradiţionale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de reţete este în continuare foarte mare.

 Un alt produs tradiţional cu mare cerere în această perioadă este pasca, însă patiserii au adaptat-o gusturilor tot mai sofisticate ale românilor, ieşind pe piaţă nu doar cu tradiţionala pască cu brânză şi stafide, ci şi cu pasca umplută cu cremă de ciocolată sau de portocale. (Sursa: agroinfo.ro)

Categorie: Fermieri | Vizualizări: 86 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar