Acasă » 2017 » Aprilie » 28 » Rostopasca
6:15 PM
Rostopasca

Rostopasca face parte din familia Papaveraceae, fiind o plantă erbacee, perenă, întâlnită în păduri, grădini, pe lângă ziduri, garduri, în câmpii sau zone montane. Datorită proprietăţilor sale curative, rostopasca este considerată a fi una dintre cele mai puternice plante de leac utilizate în terapie de-alungul timpului.

Rostopasca este considerata leac in tratarea gutei, reumatismului, icterului, durerile de ficat, hemoroizi, afectiuni hepatice, biliare, renale, echilibrarea metabolismului.

Rostopasca este recomandata ca remediu in peste 150 de afectiuni, de la dermatoze banale, la temutul cancer sau la infectiile virale, inca imposibil de tratat cu medicamentele actuale.

 Planta este bogata in: alcaloizi( Chelidonina, Homochelidonina, Sanguinarina, Cheleritrina, Oxichelidonina, Chelidimerina, Berberina, Coptizina, Tetrahidrocoptizina, Stilopina, Protopina, α- allocriptopina, Magnoflorina, Sparteina), acid chelidonic, saponozide, carotenoide, substante rezinoase, ulei volatil (in urme), flavonozide, taninuri, acid nicotinic,

nicotinamida.

 Înflorește din aprilie până în septembrie şi se culege numai în zilele însorite.

 De la rostopască se culege partea aeriana a plantei, adică tulpina, frunzele și florile, cu grijă pentru a nu dezrădăcina planta, care va da apoi alte tulpini. Imediat după culegere, tupinile de rostopască se pun la uscat în strat subțire, într-un loc umbros și lipsit de umiditate.

 În stare proaspătă, tulpinile de rostopască lasă un suc (latex) portocaliu, care are proprietăți medicinale foarte importante, pe care planta uscată nu le mai păstrează.

 Infuzia de rostopasca este folosita pentru tratarea hepatitei A, B si C, a icterului, cirozei si a afectiunilor hepato-biliare.

Ceaiul consumat cu moderatie poate vindeca si isteriile si insomniile, dar are efecte benefice si in tratarea arteriosclerozei cerebrale, arterosclerozei si pentru reducerea colesterolului.

Pentru infuzia simpla se pune o lingurita de planta uscata la o cana de apa fierbinte. Se consuma cate doua cesti de ceai pe zi.

Sucul proaspăt este un bun împotriva negilor şi verucilor. Pentru aceasta, se rupe o tulpină din planta verde şi se aplică latexul care se scurge din plantă pe neg.

Compresele cu rostopasca se utilizeaza in caz de rani infectate – se pun comprese cu tinctura de rostopasca pe zona afectata si se tin vreme de 30 de minute. Se fac 2-3 aplicatii pe zi.

Categorie: Diverse | Vizualizări: 102 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar