Acasă » 2017 » Iulie » 31 » Ziua internationala a rangerilor
8:43 AM
Ziua internationala a rangerilor

31 iulie, Ziua Internațională a Rangerilor

 

 

Rangerul este persoana care se ocupa, in principal, de asigurarea conservarii si protejarii patrimoniului natural, cultural si istoric situat in ariile protejate. Desfasoara activitati de ghidaj si supravegherea activitatii turistilor, realizeaza interventii si amenajari necesare activitatii de turism in aria respectiva. Rangerul colaboreaza cu localnicii din zona, cu cercetatori, fomatiuni salvamont si salvaspeo, operatori turistici. El raspunde de aplicarea legilor si regulamentelor in ariile protejate, de asigurarea securitatii turistilor. Organizarea unor activitati educative in centrele de vizitare sau pe teren reprezinta componente obligatorii ale activitatii lor.

Prin calitatea de ranger se intelege persoana nominalizata in stadiul actual, in Romania, ca gardian ecologic, custode sau agent de teren si care indeplineste servicii asociate cu munca de ranger.

Ei sunt cei care verifică şi previn activităţile cu impact negativ asupra biodiversităţii, ei îi informează şi îi conştientizează pe oameni despre aria protejată şi valorile acesteia, monitorizează fauna, flora şi habitatele din parc, confecţionează şi montează în teren săgeţi indicatoare, amenajează locuri de campare, refac refugiile montane, igienizează după ce aşa zişii „turişti educaţi” lasă, de cele mai multe ori, mormane de gunoaie, verifică respectarea avizelor de exploatare, pentru că conform legislaţiei actuale, în anumite zone din parcurile naţionale, exploatarea este permisă.

 

 

ASOCIATIA RANGERILOR DIN ROMANIA

Asociatia Rangerilor din Romania (ARR) este o organizatie neguvernamentala, apolitica, al carei scop este conservarea si utilizarea durabila a capitalului natural al Romaniei, in cadrul retelei de arii protejate. A luat fiinta in anul 1996 din initiativa unui grup de reprezentanti ai unor organizatii neguvenamentale al caror principal obiect de activitate il reprezinta protectia patrimoniului natural.

 

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii International Union for Conservation of Nature (IUCN), cea mai importantă organizatie de conservare a naturii la nivel mondial, a votat o motiune care cere statelor membre să angajeze rangeri în ariile protejate publice, în proportie de un ranger/5 kmp.

Moțiunea a fost votată in luna aprilie 2016, în Hawaii, unde a avut loc Congresul IUCN.

 ”Este esential ca, in ceea ce priveste rangerii, toate statele să considere prioritare: angajarea, instruirea, dotarea cu echipament corespunzător si punerea la dispozitie a celor necesare pentru activitătile rangerilor” se spune în motiune.

 Este cunoscut faptul că ariile protejate din Romania au schema de personal mult subdimensionată sau nu au administrare. De exemplu, la Parcul National Retezat sunt angajati 11 rangeri care au arondate 38138 ha (381,38 kmp).
 

Sursa: www.ranger.ro
Foto: Facebook//rangeriidinromania

Categorie: Actualitate | Vizualizări: 130 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar