Acasă » 2015 » Februarie » 11 » Atentie fumatori!
10:09 AM
Atentie fumatori!

 Un studiu recent publicat în Molecular Psychatry arată că pierderea de materie cenuşie din creierul fumătorilor este mai rapidă decât la nefumători. Cercetarea a fost realizată de o echipă de specialişti canadieni. 

  Aceştia au studiat în jur de 500 de septugenari, din care 36 fumători şi 223 foşti fumători. Cercetătorii au ajuns la concluzia că există o legătură între fumat şi accelerarea rapidă a subţierii cortexului cerebral, în care se află materia cenuşie. De asemenea, la cei care au renunţat la fumat s-a observat daptul că scoarţa cerebrală s-a „recuperat” parţial, însă a fost nevoie de o perioadă fără fumat de peste 20 de ani. 

 Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ar putea deveni principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. În prezent există în jur de 1,1 miliarde de fumători în întreaga lume. Statisticile mai arată că 30% dintre adulţi sunt fumători şi ucide şase persoane la fiecare minut, iar un fumător din patru moare din cauza unei maladii cauzate de tutun.
 Majoritatea fumătorilor s-au gândit măcar o dată să se lase de fumat. Unii au testat diverse metode de renunţare la fumat şi au reuşit, alţii n-au putut scăpa de ţigări. Specialiştii care propun diverse metode de renunţare la fumat spun că atunci când te-ai hotărât să renunţi la ţigări, în spate trebuie să ai un motiv puternic pentru a te ţine departe de acest viciu. Mai întâi, înainte de a alege din lista de metode de renunţare la fumat, fă-ţi o analiză, gândeşte-te de ce fumezi, cu cine fumezi şi locurile în care se petrece acest lucru. Apoi trebuie să-ţi găseşti lucruri care să înlocuiască gestul fumatului: ţine un pahar cu apă aproape, mestecă gumă etc. De obicei, cel mai bine, prima zi ar trebui să fie azi, acum. Însă dacă crezi că vei trece printr-o perioadă de sevraj şi-ţi va fi mai greu, alege o perioadă liberă, eventual în concediu. Pentru a nu fi trecerea foarte bruscă, ai putea să fumezi ieftine şi să le stingi când ajungi la jumătatea lor.  (adevarul.ro)
 

Categorie: Diverse | Vizualizări: 73 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar