Acasă » 2015 » Aprilie » 10 » Aveti grija de unde cumparati carnea de sarbatori
3:26 PM
Aveti grija de unde cumparati carnea de sarbatori

Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor sa isi cumpere produsele necesare pentru sarbatorirea Pastelui, inclusiv pe cele traditionale, numai din spatii autorizate si precizeaza si cum ar trebui sa fie acestea pastrate si ambalate de comercianti.
 In perioada premergatoare sarbatorilor pascale, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor intensifica actiunile de control la unitatile care proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala si non-animala.

Sunt vizate si unitati de fabricare a produselor de morarit si panificatie, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, seminte si conserve, unitati de fabricare a bauturilor alcoolice si racoritoare, precum si unitati de tip hipermarket, supermarket si unitaţi Plafar, care comercializeaza produse alimentare specifice perioadei postului.
 In ceea ce priveste sacrificarea mieilor sau iezilor, cu exceptia celor sacrificati pentru consum in gospodarie, legislatia actuala prevede ca procesul sa aiba loc numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente si facilitati speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunastarii animalelor, sau in centre de taiere temporare care vor fi autorizate sa functioneze pe o perioada determinata, sub controlul medicului veterinar repartizat.
 Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele si poarta marca de sanatate
 Spatiile temporare pentru sacrificarea mieilor isi desfaşoara activitatea pe o perioada determinata (30 martie - 12 aprilie). Acestea trebuie sa fie amenjate corespunzator: locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumparatori, pentru a nu le produce disconfort, spatii special amenajate pentru cazarea animalelor si cu posibilitati de adapare si furajare a acestora, sistem de alimentare cu apa potabila si apa calda etc.

 Si ouale valorificate de producatorii particulari trebuie sa fie examinate de personalul veterinar. Sunt interzise pentru comercializare ouale cu coaja crapata sau lovita, acestea vor fi retrase de la vanzare si vor fi dirijate pentru valorificare in scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.

 ANSVSA recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Aceasta inseamna ca, atat carnea, cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar veterinar si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica. (agroromania.manager.ro)

Categorie: Stiri | Vizualizări: 113 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar