Acasă » 2015 » Mai » 4 » De azi, Legea Pietelor
7:29 AM
De azi, Legea Pietelor

 Luni e ziua "Z" pentru intrarea în vigoare a Legii piețelor. Nu s-a făcut o campanie de informare, sunt primării care nu știu ce e un carnet de comercializare, iar aceste acte nu sunt tipărite, spun fermierii.

 Așa cum ni se întâmplă mereu, din nou suntem prinși nepregătiți. Într-o primărie am găsit doar două carnete de comercializare. În alta, agenții agricoli habar nu aveau ce e un carnet de comercializare. Fără carnet producătorul nu-și poate vinde marfa. Luna aceasta avem producții mari la lapte. Centrele de colectare ne cer carnetele. Rămânem cu laptele pe cap. Mieii nu-i putem vinde fără carnet. În fond, ne întrebăm și noi ce rost au pentru noi carnetele de comercializare?! De ce ni se dau nouă și nu comercianților?! Până la urmă, noi suntem producători sau comercianți? întreabă Marcel Andrei, liderul sindical al crescătorilor de ovine.

Am vorbit cu câțiva exportatori și au spus: gata, nu putem cumpăra animalele pentru că nu avem documentul la mână. Dacă săptămâna asta, fermierii vor să vândă miei, brănză, ce fac fără carnet?! este revoltat Nicolae Cioranu, președintele Federației Oierilor Romovis.

 Așa cum e conceput, carnetul de comercializare îl obligă pe crescătorul de animale să dea piept cu birocrația și cu scriptele. Când se livrează marfa, fila din carnet este completată în 3 exemplare. Un exemplar rămâne la cumpărător, unul trebuie dus la primărie și pe cel de-al treilea, fermierul trebuie să-l arhiveze. Avem oieri în vârstă sau care nu au atâta școală. Ce faci tu, Minister al Agriculturii? Îl pui pe bietul cioban să bată drumul o dată pe lună până la primărie, apoi să se ocupe de acte, de completat, de arhivat. Nu înțelegem de ce aceste carnete nu au fost date comercianților? Se scot legi fără să stăm să le gândim și, din păcate, sunt rupte de realitate, spune liderul Romovis.

 Crescătorii de ovine nu au nici acum un răspuns scris de la Ministerul Finanțelor că aceste documente nu îi vor forța să mai achite un impozit. Fermierii plătesc deja un impozit pe norma de venit. (agroinfo.ro)

 

 

Categorie: Stiri | Vizualizări: 102 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar