Acasă » 2015 » Ianuarie » 28 » Efectele scaderii pretului petrolului
3:29 PM
Efectele scaderii pretului petrolului

De la începutul lunii iulie 2014, preţul petrolului brut a scăzut cu aproape 60%, ajungând acum la sub 50 dolari/baril, cel mai mic preţ înregistrat începând din martie 2009. 

 Evoluţia preţului la ţiţeiul brut are influenţă directă asupra valorii uleiurilor vegetale. Totuşi, chiar dacă preţul uleiului vegetal este acum mai mic, scăderea nu a fost la fel de rapidă ca şi pentru ţiţeiul brut. Preţul uleiului de palmier, ca urmare a condiţiilor meteo (ploile musonice abundente din ultima perioadă) şi-a încetinit scăderea şi chiar este într-o uşoară creştere. De altfel, încă din martie 2014 producţia de biodiesel pe bază de ulei de palmier a devenit neatractivă. Preţul uleiului de rapiţă a crescut la aproape 230 dolari/tonă în aprilie 2014, după care a urmat şi el un trend descendent.

 Ca urmare a scăderii preţului pretrolului brut, s-a redus şi presiunea (cererea, respectiv preţul) asupra producţiei de biodiesel din ulei vegetal. Pentru a rămâne competitivi, şi producătorii de biodiesel au fost obligaţi să reducă preţul. Astfel că marjele de profit ale producătorilor de biodiesel din UE au fost de aproape trei ori mai mici în luna decembrie comparativ cu luna octombrie 2014. De altfel, marja din decembrie a fost cea mai mică din februarie 2013 până acum. (agroinfo.ro)

Categorie: Stiri | Vizualizări: 58 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar