Acasă » 2016 » Ianuarie » 22 » Intra in joc cartonasul galben
9:38 AM
Intra in joc cartonasul galben

 Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, afirmă că multe cereri unice de plată sunt cu probleme din pricina complexității noii politici agricole comune. În același timp, ministrul agriculturii i-a cerut comisarului european Phil Hogan clemență în ce pivește sancționarea fermierilor români, scrie agroinfo.ro.

 ``Am ridicat problema simplificării politicii agricole comune. Avem o politică mult mai complexă, avem o plată cu cinci componente: plata pentru tineri fermieri, plata pe înverzire, plata redistributivă, etc. Această complexitate  justifică parțial și situația de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), întârzierile în plata subvențiilor europene către fermierii români.

 Am apelat la sprijinul comisarului european de la Agricultură. Am cerut să nu fie sancționați fermierii nevinovați. Dacă vreți, am solicitat clemență. Comisarul Phil Hogan și-a arătat disponibilitatea în acest sens``, a spus ministrul agriculturii întro conferinţă de presă.

 

 Fermierii care greșesc în cererea unică de plată vor suporta sancțiuni mai blânde. Penalizările vor fi reduse, în unele cazuri, chiar la jumătate. Comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan a decis să simplifice anumite aspecte legate de pățile directe.

Iată propunerile:

1. Verificarea preliminară a cererilor de plată;
2. Un sistem simplificat pentru sancțiunile administrative;
3. Un „cartonaș galben” pentru prima abatere;

 Verificarea preliminară a cererilor de plată permite fermierilor să-și corecteze cererea de plată în următoarele 35 de zile după data limită de depunere, fără să fie penalizați. Nu vor fi penalizate la plată supradeclarările ce privesc suprafețe de până la 3% din totalul suprafeței declarate.

Ce este cartonaşul galben?

 Fermierii care se află la prima eroare și au supradeclarat sub 10% din suprafața determinată pentru plată vor primi din partea Agenției de Plăți un „cartonaș galben”, care le reduce penalizarea la jumătate! Totuși, fermierii care primesc din partea APIA cartonașul galben, vor intra la controlul pe teren în anul următor celui în care au primit cartonașul.

Categorie: Stiri | Vizualizări: 99 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar