Acasă » 2015 » Martie » 16 » Micii arendasi ar putea fi scutiti de plata CASS
3:18 PM
Micii arendasi ar putea fi scutiti de plata CASS

 Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede ca proprietarii care arendeaza suprafete agricole ce nu depasesc 2 hectare sa fie scutiti de la plata contribuţiei de asigurari sociale de sanatate  (CASS).
 Initiativa apartine unui grup de parlamentari PSD, intre care Liviu Harbuz, Ion Balan sau Marian Avram, acestia aratand ca stabilirea bazei de calcul pentru plata CASS la un prag minim echivalent cu salariul minim brut pe tara, care este de 900 de lei din 1 iulie 2014, genereaza situatii absurde in sectorul agricol.

 Astfel, se ajunge ca valoarea CASS –ului sa fie si de 100 de ori mai mare decat venitul realizat. Este mai ales cazul persoanelor varstnice, de peste 64 de ani, care au lucrat la CAP si nu au pensie, dar isi arendeaza un hectar de teren agricol pentru care primesc 600 de kilograme de grau.
 „Arendasul are obligatia, conform prevederilor OUG 88/2013 sa retina la sursa impozitul pe venit – 16% si CAS-ul 5,5% ca rezultat al contractului de arenda si sa-l vireze catre ANAF in numele arendatorului - proprietarul de teren - persoana de 65 de ani, in cazul exemplificat”, se arata in expunerea de motive a proiectului de modificare a Codului Fiscal.
 Initiatorii sustin ca acest fapt poate determina rezilierea contractelor de arenda si, implicit, imposibilitatea de a colecta impozitul pe venit si contributiile sociale calculate asupra veniturilor din arendarea bunurilor. (agroromania.manager.ro)

Categorie: Stiri | Vizualizări: 72 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar