Acasă » 2015 » Aprilie » 10 » Mii de ghetari pe Marte
3:30 PM
Mii de ghetari pe Marte

 Pe Marte există mii de ghețari acoperiți de praf, ghețari care conțin suficient de multă apă încât dacă ar fi distribuită uniform la suprafața planetei, ar acoperi-o cu un strat de gheață cu grosimea de 1,1 metri, conform unui material publicat de Reuters.

 Acești ghețari se află distribuiți în două benzi care se extind dinspre polii planetei spre latitudini mai scăzute. Datele radar obținute de sateliții aflați pe orbita planetei Marte, combinate cu modele computerizate, indică existența pe Marte a unui volum de 150 de miliarde de metri cubi de apă, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Geophysical Research Letter.

 Oamenii de știință încearcă să afle cum s-a transformat Marte dintr-o planetă caldă și umedă, similară Pământului, în deșertul rece din prezent.

 În urmă cu miliarde de ani, Marte, care nu dispune de un câmp magnetic protector, așa cum are Pământul, și-a pierdut o mare parte din atmosferă. Există mai multe studii în derulare care încearcă să determine ce procent din apa acestei planete s-a pierdut și cât a rămas în depozitele de gheață și în subteran. Conform unor estimări se pare că Marte și-a pierdut 87% din apă.

 În prezent, cele mai mari rezervoare de apă de pe Marte se află în zonele polare ale planetei.

(AGERPRES)

 

Categorie: Diverse | Vizualizări: 64 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar