Acasă » 2015 » Februarie » 25 » Noul PNDR poate sprijini productia bio
2:19 PM
Noul PNDR poate sprijini productia bio

 Noul PNDR poate sprijini propducția de lactate Bio, a afirmat Marius Cioceanu, președintele asociației Bio România. Mai mult decât atât, țara noastră poate ajunge în primele locuri din Uniunea Europeană la suprafaţa agricolă certificată în sistem ecologic, în condiţiile în care în noul PNDR s-a luat în calcul introducerea unui pachet financiar suplimentar pentru păşuni şi fâneţe certificate ecologic, a declarat presedintele Asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu.

 „Pentru prima dată, Guvernul României, respectiv Ministerul Agriculturii a dat curs solicitărilor asociaţiilor sectorului bio şi a luat în calcul pentru actualul PNDR 2014-2020 introducerea unui pachet suplimentar pentru sprijinul financiar acordat pajiştilor certificate ecologic (păşuni şi fâneţe). Prin introducerea acestui nou pachet, Sprijin pentru Pajiştile certificate ecologic, – pachetul 6, sperăm că în cel mult doi ani ani numărul fermierilor va creşte exponenţial. Dacă sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare şi costurile cu inputurile certificate ecologic necesare pajiştilor, atunci fermierii, crescători de vaci de lapte, vor trece masiv la sistemul ecologic, deoarece în prezent laptele bio este din ce în ce mai căutat şi achiziţionat cu un preţ de până la 50% mai mare faţă de preţul laptelui convenţional”, a precizat şeful Bio România, citat de Agerpres.

  Potrivit estimărilor Asociaţiei Bio România, această măsură va duce la o trecere masivă a micilor fermieri care au în proprietate bovine, ovine şi/sau caprine, la certificarea pajiştilor în sistemul de agricultură ecologică și trecerea la producția de lactate Bio. În prezent din cei aproximativ 17.000 de operatori în agricultura ecologică, peste 95% sunt crescători de animale şi peste 90% au în exploatare 2-5 vaci de lapte şi au în proprietate în medie circa 5 hectare de pajişti, respectiv fâneaţă sau păşune. (fabricadelapte.ro)

Categorie: Stiri | Vizualizări: 64 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar