Acasă » 2015 » Martie » 18 » Putem exporta carne
5:21 PM
Putem exporta carne

Nu există nicio restricție pentru exportul de ovine și bovine. Dar, spre disperarea ciobanilor, clienții arabi se lasă așteptați. Președintele interimar al ANSVSA spune că sunt pregătite toate certificatele veterinare de sănătate.

 “Așteptăm să vină clienții, să se uite la marfă. Le-am dat condiții de certificare. Trebuie să vină o delegație din Iordania, reprezentanți ai autorității sanitar-veterinare, ai Ministerului Agriculturii și operatori de acolo “, declară Laszlo Nagy Csutak, președinte interimar ANSVSA. 
 În urmă cu o lună, o delegație din România, formată din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai autorității sanitar-veterinare și ai asociațiilor profesionale ale fermierilor, a fost în Iordania să discute despre exportul de ovine. Întâlnirea s-a încheiat cu promisiunea că va veni o delegație de acolo, să constate că oile noastre sunt sănătoase.

 Pe 2 decembrie 2014 a debutat perioada liberă de vectori care transmit virusul bolii limbii albastre, iar  la mijlocul lunii ianuarie 2015, autoritățile sanitar-veterinare din România au comunicat că focarele de blue tongue au fost stinse și exporturile se pot relua.

 “Noi așteptăm clienți și din Libia, chiar dacă pe acolo situația e tulbure. ANSVSA a trimis acum o informare și către Libia că oile noastre sunt sănătoase”, spune Nicolae Cioranu, președintele Federației Crescătorilor de Ovine.

 “Boala blue tongue are două perioade. Una în care vectorii bolii circulă și sunt anumite restricții. Animalele se  admit numai pentru sacrificare imediată, speciile ovine, bovine, caprine. Exportul rămâne deschis în funcție de deciziile operatorilor. Și perioada când  nu circulă vectorul, atunci se admite exportul în spațiul intracomunitar, respectând procedura”, explică președintele ANSVSA.

 Vectorii blue tongue se reactivează o dată cu venirea primăverii. Așa că e de înțeles graba fermierilor. (agroinfo.ro)

Categorie: Stiri | Vizualizări: 73 | Adăugat de: mcteo | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar